Spanjaarden eten op zondagmiddag paella
Paella op zondagmiddag
Paella de Marisco |
De Valenciaanse paella was rijst met kip, wild konijn, groenten en saffraan.
Regionale variatie in paella
Regionaal zijn er variaties, maar de hoofdingrediënten zijn rijst, kip, wild konijn en/of zeevruchten als vis en schaaldieren. Daarnaast tomatenbasis (tomate frito), garrofónes (speciaal soort witte bonen uit Valencia), snijbonen en saffraan.
De rijst dient gekookt te worden in bouillon de kip en konijn of van de vis- en schaaldieren. En alles het kan bij voorkeur buiten op een houtskool verhitte paella-pan, paellera.
Zondagmiddag, paellamiddag, Spaanse traditie
Zoals de Nederlanders vroeger op zondag Nasi (Goreng) aten en in sommige families nog wel gedaan wordt, zo eten de Spanjaarden nog vaak op zondagmiddag paella.
In Spanje is de bereiding van paella van oudsher een sociale zondagmiddag-gebeurtenis en wordt veelal klaargemaakt door de mannelijke leden van de familie.
Reacties
Een reactie posten