Spanjaarden eten op zondagmiddag paella

Paella op zondagmiddag

Paella de Marisco
Paella komt oorspronkelijk uit Valencia maar is tegenwoordig een typisch Spaans gerecht. 
De Valenciaanse paella was rijst met kip, wild konijn, groenten en saffraan.

Regionale variatie in paella

Regionaal zijn er variaties, maar de hoofdingrediënten zijn rijst, kip, wild konijn en/of zeevruchten als vis en schaaldieren. Daarnaast tomatenbasis (tomate frito), garrofónes (speciaal soort witte bonen uit Valencia), snijbonen en saffraan. 
De rijst dient gekookt te worden in bouillon de kip en konijn of van de vis- en schaaldieren. En alles het kan bij voorkeur buiten op een houtskool verhitte paella-pan, paellera.

Zondagmiddag, paellamiddag, Spaanse traditie

Zoals de Nederlanders vroeger op zondag Nasi (Goreng) aten en in sommige families nog wel gedaan wordt, zo eten de Spanjaarden nog vaak op zondagmiddag paella.
In Spanje is de bereiding van paella van oudsher een sociale zondagmiddag-gebeurtenis en wordt veelal klaargemaakt door de mannelijke leden van de familie. 


Reacties

Populaire posts van deze blog

Huiseigenaren in Spanje slecht beschermd

Reacties op struikrovers op de Spaanse autosnelwegen

Groene, rode en blauwe lijnen op Spaanse wegen