Vissen in de Mar Menor, Noorse kreeft, langoustine of scampi

Noorse kreeft, langoustine, scampo

De Noorse kreeft, ook wel langoustine en scampi genoemd, is een kreeftachtige uit de orde tienpotigen. 

Het is een zeekreeft die 10 tot 24 centimeter groot kan worden en ingegraven leeft in zanderige en modderige bodems tussen 30 en 200 meter maar soms wel tot op een diepte van 800 meter. 

Noorse kreeften zijn bovenaan en opzij oranje gekleurd en aan de onderzijde wit. Ze zijn betrekkelijk lang en slank vergeleken met andere kreeftensoorten. 

De Noorse kreeft wordt in de handel vaak aangeduid als langoustine. De naam langoustine niet te verwarren met de langoest of hoornkreeft die geen scharen hebben.

Geen scampi's maar scampo
De Italiaanse benaming voor de Noorse kreeft, scampo (enkelvoud) scampi (meervoud), wordt in het Nederlands meestal gebruikt voor verscheidene soorten grote garnalen, meestal met een foutief dubbel meervoud (scampi's).

Noorse kreeft is commercieel gezien de belangrijkste kreeftsoort in Groot-Brittannië.
De bestanden in het noordelijk deel van de Noordzee zijn binnen veilige biologische grenzen.

Hoe vers is uw Noorse kreeft
Bij aankoop moeten de kreeftjes pikzwarte ogen en een glimmend pantser hebben, anders is de kreeft al aan bederf onderhevig.
De meeste worden gepocheerd 
gegeten, maar ze kunnen ook verwerkt worden in gerechten zoals paella


Reacties

Populaire posts van deze blog

Huiseigenaren in Spanje slecht beschermd

Reacties op struikrovers op de Spaanse autosnelwegen