Huiseigenaren in Spanje slecht beschermd

Eigendom is legale diefstal.....

Wanbetalers en krakers in Spanje beter beschermd dan huiseigenaren
Ook verhuur korte termijn niet zonder risico's

Spaanse vrienden hebben een vakantiehuis in Torre Pacheco van het type twee onder een kap. Enkele jaren geleden kochten zij uit een bankbeslag het buurhuis met de bedoeling, na hun pensioen, de huizen samen te voegen. Ondertussen hebben zij het verhuurd.

Grote ellende en makelaar geeft niet thuis
Om dicht op de bal te spelen kreeg een makelaar uit de buurt opdracht de verhuur te verzorgen. 

De eerste huurder vertrok, volgens afspraak, na een jaar. Vervolgens heeft het een tijdje leeg gestaan en  sinds een klein jaar is het weer verhuurd.

Advocatentruc
Maar... sinds augustus betalen de huurders geen huur meer. Kennelijk zijn de huurders niet tevreden. Het huis zou allerlei gebreken hebben en ook omdat er geen zwembad in de tuin is. In het huurcontract staat over een zwembad niets vermeld maar dit zou dan door de makelaar gezegd zijn. Wel is er op het resort een gemeenschappelijk zwembad. 

Maar, als men niet wil of kan betalen, is men snel geneigd om allerlei drogredenen te bedenken.

Wel is er in januari een bedragje (minder dan een maandhuur) per bank betaald. Dit zal waarschijnlijk zijn gedaan op advies (van de advocaat) aan de huurders zijn geweest.

Reclames van de eigenaar bij de makelaar leverde niets op, sterker nog die reageert niet op telefoontjes, e-mails of aangetekende brief.

Als eigenaar kun je dan weinig anders dan een advocaat in de arm nemen. Een procedure, in dit soort situaties, gaat toch gauw 10 tot 12 maanden duren.

Krakers in Spanje hebben "vrij" spel
Veel vakantiewoningen en vakantieappartementen zijn niet veel meer dan twee maanden per jaar bezet. In de tussenliggende tijd zijn ze een gemakkelijke prooi voor krakers.

Een alarmsysteem kan ertoe bijdragen krakers buiten de deur te houden. Let op: veel systemen zijn zonder veel moeite makkelijk te saboteren. 

Binnen 48 uur ontzetting door politie
Binnen 48 uur na de kraak kan de politie, maar vaak wil die niet, ontzetten. Gebeurt dat niet dan wordt het een rechtszaak die soms heel erg lang kan duren. Een Belg, aan de Costa Blanca zei me eens dat hij 25 maanden bezig is geweest om krakers, via juridische weg, uit zijn eigendom te krijgen. 

Buiten de juridische kosten was hij een vermogen kwijt om alle schade te herstellen. Werkelijk alles was beschadigd, nieuwe keuken erin, alle sanitair, deuren, betegeling vloeren, etc., etc. 

En dan wordt de verleiding heel groot om eigen rechter te spelen.

Niet vergeten
In de tussentijd betaalt de eigenaar water, elektriciteit en huisvuil. Water en elektriciteit mag de eigenaar indien een pand gekraakt is niet afsluiten. Doet hij dat wel, wordt hij door de rechter op de vingers getikt.

Vakantieverhuur en niet vertrekken
Op dit moment houdt in de provincie Alicante, een Engels echtpaar, een vakantieappartement bezet dat zij hadden gehuurd van oktober 2023 tot en met januari 2024. 
Toen op de afgesproken de tijd de sleutels niet werden ingeleverd en de sleutelbeheerder polshoogte ging nemen bleken de sloten te zijn vervangen.

Dit kan dus zo een paar jaar gaan duren en ondertussen betaalt de eigenaar wel gas, water en elektriciteit. Dat mag dus niet worden afgesloten.

26 maart 2024

Reacties

Populaire posts van deze blog

Parkeren van campers in Spanje

Groene, rode en blauwe lijnen op Spaanse wegen