Sima de las Palomas, grot van Spanje

Sima de las Palomas, grot van Spanje

De Sima de las Palomas ligt in Torre-Pacheco in de provincie Murcia ligt in el Cabezo Gordo, is een 20 meter diepe karstkloof* waarin talloze  resten zijn gevonden van mensachtigen van tot ongeveer 150.000 jaar geleden. 

Na de ontdekking in 1991 van de karstkloof door een natuuronderzoeker, ontdekte men bij het schoonmaken ervan in een laboratorium dat het deel uitmaakte van een menselijke boven- en onderkaak, van de Neanderthaler-typologie.
Later zijn fossielen en een schedel van de voorouders van de Neanderthalers gevonden. 

De overvloed aan fossiele overblijfselen van verschillende dieren, evenals de pre-historische stenen leggen een duidelijk verband met de Neanderthalers en bij opgravingen in 2009 bleek dat het begraafplaatsen waren. 

Michael Walker, hoogleraar antropologie aan de Universiteit van Murcia, is de wetenschappelijke coördinator van het opgravingsproject voor de Sima de las Palomas in Torre-Pacheco en de Cueva Negra, in Caravaca, Murcia.
Beide sites worden ook mede geregisseerd door Dr. María Haber Uriarte en de archeoloog Mariano López Martínez.

De bouw van Museo Paleontológico y de la Evolución Humana de Murcia waarmee in 2010 is begonnen kenmerkt zich door opeenvolgende schandalen van faillissementen en verdwenen subsidies en is nog steeds niet klaar. 

*Met de term karst worden alle verschijnselen bedoeld die te maken hebben met de oplossing van kalksteen in water. Karst doet zich voor in streken waar kalksteen aan de oppervlakte ligt en wordt aangetast door de chemische verwering door de zure eigenschappen van regenwater.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Huiseigenaren in Spanje slecht beschermd

Reacties op struikrovers op de Spaanse autosnelwegen

Groene, rode en blauwe lijnen op Spaanse wegen