Huiseigenaren vogelvrij in Spanje

Krakers, kwetsbare huurders en wanbetalers in Spanje kunnen niet zo maar worden uitgezet

Sinds ’corona’ is het in Spanje verboden om krakers of kwetsbare huurders uit te zetten – ook al betalen ze hun huur niet. Sterker nog: eigenaren van gekraakte panden zijn verplicht gas, licht en stroom door te betalen – ook al betalen hun ’huurders’ zelf geen cent. Als ze dat níet doen, zijn ze strafbaar. Ook Brigitte van Eijden - ondernemer op Mallorca - was haar appartement hierdoor ruim twee jaar kwijt.

In een zogenaamd premium artikel, dus alleen voor abonnees, in de Telegraaf van 2 april j.l. stond een niet zo'n lekker artikel voor voor bezitters van een eigen huis of appartement. Zeker als dat huis of appartement niet permanent is bewoond.

Het artikel van Hilde Postma volgt hierbij integraal.


''''

Nederlandse huiseigenaren vogelvrij in Spanje
Krakers kunnen niet worden uitgezet


Sinds ’corona’ is het in Spanje verboden om krakers of kwetsbare huurders uit te zetten – ook al betalen ze hun huur niet.
Sterker nog: eigenaren van gekraakte panden zijn verplicht gas, licht en stroom door te betalen – ook al betalen hun ’huurders’ zelf geen cent.

Als ze dat níet doen, zijn ze strafbaar.
Ook Brigitte van Eijden - ondernemer op Mallorca - was haar appartement hierdoor ruim twee jaar kwijt
.


Ze waarschuwt andere Nederlandse huiseigenaren in Spanje: „Kijk uit, want je huis ligt zo voor het grijpen – als je er een tijd niet bent. Laat het niet onbewaakt achter!”

Restaurants

Brigitte van Eijden woont al meer dan twintig jaar op Mallorca. Samen met haar Nederlandse man en andere partners heeft ze vier restaurants: El Patio, Playa de Palma, Sunshine en Aldente. Daarnaast heeft het koppel als investering een aantal appartementen: „Als ondernemers krijgen we geen AOW of pensioen, dus die appartementen zijn eigenlijk ons pensioen.”

In het najaar van 2019 verhuurden ze een van hun appartementen aan een ex-werknemer met zijn vrouw en drie kinderen. „Hij leek ons heel betrouwbaar. De eerste maand betaalde hij netjes de huur. Daarna stopten de betalingen.” In december zei hij: „Mijn vrouw en ik gaan uit elkaar; ik vertrek.” Hij zei dat zijn vrouw ook zou vertrekken, omdat zij de huur niet op kon brengen. Brigitte: „Maar ze vertrok niet. Ik wist dat ik haar via de rechter zou moeten laten uitzetten – en dat duurt normaal zeker acht maanden. Maar ik vertrouwde er wel op dat het binnen die termijn zou lukken.”

Maar toen kwam corona. In maart 2020 kondigde premier Pedro Sánchez de ’estado de alarma’, de noodtoestand, af. „Hierdoor kwam álles stil te liggen. Ook de rechtbanken waren dicht. En ondertussen bepaalde de regering dat huurders tijdens de pandemie niet uitgezet mochten worden. Of ze nou huur betaalden of niet.” De ’huurster’ weigerde te vertrekken – maar betaalde geen cent. Brigitte: „Ik zag op Facebook foto’s van haar en haar man die helemaal niet uit elkaar waren. Ook postte ze berichten waaruit bleek dat ze een baan had – en een nieuwe auto kocht.” Desondanks kreeg Brigittes huurster het voor elkaar zichzelf in de zomer van 2021 tot ’kwetsbaar persoon’ te laten verklaren. „En kwetsbare personen: die mag je helemaal niet uitzetten.”

Ondertussen moesten Brigitte en haar man stroom, gas en water doorbetalen: „Als je dat laat afsluiten, ben je als eigenaar strafbaar.” Het levert volgens Brigitte schrijnende situaties op. „Ik heb nog mazzel: ik heb een mooi huis waarin ik woon – en ik heb genoeg te eten en te drinken. Maar sommige huiseigenaren leven van hun huur. Sommigen moeten ergens op een bank slapen omdat ze hun inkomsten missen.”

Zelf had ze het ook niet gemakkelijk tijdens de pandemie: „Onze restaurants waren maandenlang dicht – en ook daarna draaiden we gedeeltelijk verlies. Een van onze restaurants heeft het niet gered, dat hebben we moeten sluiten.”

Het probleem ligt bij de overheid, zegt Van Eijden. „Er zijn in Spanje nauwelijks sociale huurwoningen. De overheid wentelt het probleem af op huiseigenaren. Zo hoeft de regering zelf niet te investeren in sociale woningen.” Afgelopen weekend demonstreerden zo’n honderd leden van het ’Platform Slachtoffers van Krakers’ in Madrid – en vroeg om een oplossing voor het probleem.

Van Eijden wil met haar verhaal ook Nederlanders met een tweede woning in Spanje waarschuwen. „Er wordt in Spanje ontzettend veel gekraakt. Als je een tijd in Nederland bent, ligt je woning gewoon voor het grijpen. Als ie wordt gekraakt, en de politie is er binnen 24 uur bij, worden krakers nog gezien als inbrekers en kunnen ze worden uitgezet. Maar daarna hebben ze een beschermde status en zijn het juridisch gezien gewoon bewoners met allerlei rechten.”

Van Eijden wist haar ’huurders’ na twee jaar duidelijk te maken dat ze het stel zou achtervolgen met gerechtelijke procedures en de kosten op hen zou verhalen als ze nog langer zouden blijven. Uiteindelijk verliet het stel de woning, zo’n twee weken geleden.

Verhuren

Dat ging niet zonder slag of stoot. „Ze hebben álles meegenomen: de lepeltjes, vorkjes, wasmachine, het bankstel, de bedden, het douchegordijn. De politie zei dat we alles door een notaris moesten laten registreren… Maar dat duurt maanden! Dus dat hoofdstuk hebben we maar overgeslagen. Mijn man knapt de woning nu op en dan kunnen we ’m weer verhuren. Deze keer aan Duitse vrouwen die hier een half jaar komen werken. Het klinkt niet leuk maar Spanjaarden die de wetgeving kennen, weten gewoon dat ze misbruik hiervan kunnen maken.”

''''''
Integraal overgenomen uit de Telegraaf van zaterdag 2 april 2022.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Huiseigenaren in Spanje slecht beschermd

Reacties op struikrovers op de Spaanse autosnelwegen

Groene, rode en blauwe lijnen op Spaanse wegen