Vakantiewoning in Spanje gekraakt door Oekraïense vluchtelingen

Spanje heeft meer dan 100.000 Oekraïense vluchtelingen
Nederland en B
elgië nauwelijks een kwart

Spanje heeft vier opvangcentra voor Oekraïense vluchtelingen, Barcelona, Madrid, Málaga en Alicante. 

Voor de uitbraak van de oorlog woonden er ruim 110.000 Oekraïners en 95.000 Russen in Spanje.

De meeste Oekraïners in Spanje wonen in Catalonië 24.000, Madrid 23.000 en Valencia 22.000. 

Oekraïners en Russen
In Torrevieja (Valencia) wonen iets meer dan 2.800 Oekraïners dat is ruim 3% van de bevolking en 3.700 Russen (4,5%) op een totaal van 83.000 inwoners.

In Guardamar del Segura (Valencia) is bijna 3% van de bevolking Oekraïens en 3,5% Russisch op een totaal van 16.000 inwoners.

Spanje heeft al meer dan 100.000 Oekraïense vluchtelingen die officieel zijn geregistreerd. (Nederland en België amper een kwart!!!).
In werkelijkheid is het aantal in Spanje (veel?) hoger. Het is niet bekend hoeveel Oekraïners bij familie en bekenden logeren.  
 

Onbekend aantal Oekraïense vluchtelingen in Spanje bij familie en vrienden
Onze Oekraïense hulp woont al jaren in Spanje. Toen de oorlog uitbrak zijn haar schoondochter met baby en een nicht met een peuter van 3 jaar vrijwel meteen vanuit Oekraïne naar Spanje gekomen en wonen bij haar in huis. Haar zoon (27) is in Oekraïne en wacht op een oproep om dienst te doen.    

Eerste huis in Spanje al gekraakt door Oekraïense  vluchtelingen 
Onze hulp was (inmiddels gevonden) op zoek naar woonruimte voor haar Oekraïense familie.
Zij bevestigde mij het verhaal dat een lezer me had laten weten, naar aanleiding van mijn blog "Huiseigenaren vogelvrij in Spanje" met daarin een artikel overgenomen uit de Nederlandse Telegraaf, dat op  "Adres bekend" een vakantie-appartement van Vlamingen is gekraakt door een gezin uit 
Oekraïne. Dit zou, niet bevestigd, met steun van de movimiento okupa zijn gebeurd.

Geen eigen rechter spelen 
De Spaanse overheid keurt dergelijke (kraak) praktijken niet goed. Maar zal niet (pro-)actief ingrijpen, zo verzekerde mij een bevriend Spaans journalist. 
Zeker is wel dat de Spaanse overheid knokploegen, om krakers te ontzetten, niet zal dulden!!! Sterker nog, daar hard tegen zal optreden.

ChrisWillem
12 april 2022


N.B.: een groot deel van de vakantiewoningen en -appartementen aan de Spaanse kust zijn nauwelijks meer dan 2 maanden per jaar bezet en zijn een gemakkelijke prooi. Een beveiligingsinstallatie signaleert onmiddellijk een eventuele kraak waardoor men binnen 48 uur actie kan ondernemen. Als men later dan 48 uur aangifte doet, moet men naar de rechter om de woning terug te krijgen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Huiseigenaren in Spanje slecht beschermd

Parkeren van campers in Spanje

Groene, rode en blauwe lijnen op Spaanse wegen