Europees erfrecht
Europees erfrecht
erfopvolging Europese Unie
Maar sinds 17 augustus 2015 kunnen burgers er ook voor kiezen dat het recht van de staat waarvan zij de nationaliteit bezitten, moet worden toegepast op hun nalatenschap. Dit dient wel nadrukkelijk bij testament te worden vastgelegd.
Let op: de successierechten (successiebelasting) worden wel berekend in het woonland. In Spanje bedragen de successierechten 7,65% tot 34%.
Let op: Men woont in België of Nederland en bezit een huis in Spanje dan moeten erfgenamen successiebelasting over dat huis in Spanje betalen.
Erfrecht EU landen
Ieder EU-land heeft eigen erfrecht. Een testament uit het ene land is niet zomaar geldig in een ander land. Hierdoor komt het voor dat bij overlijden niet duidelijk is welk erfrecht van toepassing is.
Denk bijvoorbeeld aan een Nederlands of Belgisch echtpaar dat in hun huis in Spanje woont en waarvan de man komt te overlijden. Volgens het Nederlandse en Belgische erfrecht kan de vrouw in het huis blijven wonen. Volgens het Spaanse erfrecht hebben kinderen sterkere aanspraken. Dit soort (onduidelijke) verschillen kan leiden tot vervelende situaties en langdurige juridische procedures
Overlijden van een partner...
in Spanje
Volgens het Spaanse erfrecht erven de kinderen van de erflater ieder een gelijk en direct opeisbaar deel van de nalatenschap, terwijl de overblijvende echtgenoot slechts het vruchtgebruik krijgt van een/derde deel van de nalatenschap.
in België
Als je met je partner gehuwd bent of wettelijk samenwoont, dan erft de langstlevende echtgenoot in principe het vruchtgebruik over de hele nalatenschap en dus ook de gezinswoning.
in Nederland
Is er geen testament en zijn er kinderen, dan krijgen de kinderen een deel van deze nalatenschap. Alleen komt dit deel pas vrij als ook de langstlevende komt te overlijden. De erfenis wordt dus wel direct verdeeld maar de erfgenamen hebben dan een vordering op de langstlevende.
Europese Erfrechtverordening
Op 17 augustus 2015 trad de Europese Erfrechtverordening (EEV) in werking. Hierdoor wordt de afwikkeling van grensoverschrijdende nalatenschappen binnen Europa eenvoudiger. Denemarken en Ierland zijn niet gebonden aan de EEV.
In Nederland en België is deze verordening van belang voor mensen met bezit in het buitenland, voor mensen die emigreren of langdurig in het buitenland verblijven en voor buitenlanders die in Nederland of België wonen.
Raadpleeg een notaris die bekend is met de wetgeving zowel in woonland als geboorteland.
26 oktober 2021
Reacties
Een reactie posten