Britten aan de costa's in de verdrukking en willen van hun huizen af

Britten verkopen hun huizen in Spanje  
huizenprijzen staan sterk onder druk
"Britse gepensioneerden verlaten de Costa del Sol "en masse" vanwege de immigratieregels opgelegd door de 'Brexit'", "Los jubilados británicos abandonan la Costa del Sol "en masa" por las reglas de inmigración que impone el 'brexit'", "Britse gepensioneerden verlaten de Costa del Sol "en masse" vanwege de immigratieregels opgelegd door de 'Brexit'" zo meldt 20minutos.es

Britten kunnen 90 dagen per 180 dagen zonder gedoe in Spanje verblijven
Veel Britse eigenaren verkopen hun huizen in Spanje omdat zij nog maar 90 dagen per 180 dagen ongehinderd in Spanje kunnen verblijven.
Door de Brexit hoort het Verenigd Koninkrijk niet meer bij de Europese Unie.
In plaats van 180 dagen mogen Britten nog maar 90 dagen in Spanje verblijven. Daarnaast moeten de Britten vanaf 2022 voldoen aan het ETIAS-systeem wat een verplichte registratie is die (wat) kosten met zich meebrengt.

Schengenvisum voor Britten sinds 1 januari 2021
Een Schengenvisum is een sticker in het paspoort van een vreemdeling, dit visum geeft toegang tot de 26 landen van het Schengengebied. De visumhouder mag dan maximaal 90 dagen in het Schengengebied verblijven.

Hoe lang is een Schengenvisum geldig
Het verblijf in het Schengengebied is beperkt tot een maximum van 90 dagen binnen een periode van 180 dagen. Dit betekent dat iemand die 90 dagen in het Schengengebied is geweest, pas weer terug mag komen nadat hij 90 dagen buiten het gebied is geweest. Het Schengenvisum is van de datum van afgifte in principe 6 maanden geldig. Het verblijf in het Schengengebied moet binnen deze 6 maanden plaatsvinden. De terugreis mag dus niet na de uiterste geldigheidsdatum plaats vinden.
De Europese Commissie heeft een visum-calculator ontwikkeld om na te gaan of het verblijf van iemand nog binnen de 180 dagen valt.

"Huizenprijzen costa's staan sterk onder druk" 
Een makelaar, die ik onlangs sprak, heeft zijn Britse klanten geadviseerd nog eens kritisch de vraagprijs te heroverwegen. Voor 2022 en daarna verwacht hij dat de huizenprijzen, in gebieden aan de costa's waar veel Britten eigendommen hebben, verder zullen dalen. 
Ook merkt hij een groter aanbod van Nederlandse en Belgische 65-plussers die het, onder andere vanwege corona, toch liever dichter bij huis zoeken.  
Zelf heb ik het afgelopen zomer gemerkt in de Belgische Ardennen waar de huizenprijzen, zo meldt ook HLN, zijn gestegen tot 37%. 

22 oktober 2021



Reacties

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Huiseigenaren in Spanje slecht beschermd

Reacties op struikrovers op de Spaanse autosnelwegen

Groene, rode en blauwe lijnen op Spaanse wegen