Niet land- of tuinbouw maar varkensboeren schuldig vervuiling Mar Menor

Vissterfte in Mar Menor in Spanje door varkensboerderijen
Spanje heeft grootste varkensveestapel van Europa

Foto: Lighthouse Reports

De Mar Menor 
is een lagune in het zuidoosten van de regio Murcia in Spanje. De lagune is gescheiden van de Middellandse Zee door een strook land, La Manga de Mar Menor, die 21 km lang is en in breedte varieert van 100 tot 1200 meter. 

Al jaren kan het water van de Mar Menor zich niet meer op natuurlijke wijze herstellen. De discussies over de vervuiling van de Mar Menor laaiden weer op na de overstromingen van september 2019. Alom kreeg de land- en tuinbouw de zwarte piet toegespeeld.

Varkensboeren
De vervuiling van de Mar Menor blijkt groter dan gedacht. Een nieuw onderzoek naar de oorzaak van de massale vissterfte in de Mar Menor zou aantonen dat niet de land- en tuinbouw maar de varkensboeren hieraan schuldig zijn.
En deze varkensboeren beweren 
natuurlijk dat ze het afval op de juiste wijze verwerken. De onderzoekers beschikken over gegevens die het tegendeel bewijzen (zie ook foto).

"Groene soep" in de Mar Menor
In 2016 klaagden verschillende milieuorganisaties voor het eerst over de “groene soep” waarin de Mar Menor was veranderd.
De land- en tuinbouw werd als schuldige aangewezen. Zij zouden verantwoordelijk zijn dat schadelijke stoffen zoals nitraat en fosfaat in het water belanden, met waterverontreiniging als gevolg waardoor veel algen en daardoor weer minder zuurstof in het water is. 

Politiek wakker geschud na overstromingen september 2019
De politiek gaf maar weinig gehoor aan de ongeruste organisaties, tot er in oktober 2019 voor het eerst grote hoeveelheden dode vis aanspoelden op het strand van Villananitos, dat grenst aan de Mar Menor. Een gebrek aan zuurstof in het water lag aan de basis van de massasterfte. 

Veel geschreeuw maar weinig wol
De beelden van de dode vissen gingen de gehele wereld over en leidden tot verwoede discussies in Spanje.
In juli 2020 kwam er een verbod voor de land- en tuinbouw op het gebruik van chemische meststoffen in een straal van 1.500 meter rond de Mar Menor.

Varkensboerderijen rondom de Mar Menor en vissterfte
Een groep onderzoeksjournalisten van El Diario en Lamarea en het internationale journalistencollectief Lighthouse Reports onderzochten de invloed van varkensboerderijen op de massasterfte.

Spanje heeft grootste varkensstapel van Europa
In de zoektocht naar de verantwoordelijken voor de ecologische ramp  waren de honderden varkensboerderijen rond de Mar Menor buiten schot gebleven. 
Volgens experts is de verklaring eenvoudig: de export van Spaanse varkensproducten groeide de afgelopen jaren fors, met China als belangrijke afnemer. 
Spanje heeft nu de grootste varkensstapel in de Europese Unie en overtreft Duitsland. In 2020 had Spanje zo'n 56 miljoen varkens. De export steeg in 2020 met 22% en leverde 7,6 miljard euro op. Bijna de helft daarvan kwam uit China. 
Overigens speelt de impact van 
ammoniak- en stikstofvervuiling niet alleen voor de Mar Menor maar ook voor grote delen van Aragon, Catalonië en Castilla y León. 

17 oktober 2021


Reacties

Populaire posts van deze blog

Huiseigenaren in Spanje slecht beschermd

Reacties op struikrovers op de Spaanse autosnelwegen

Groene, rode en blauwe lijnen op Spaanse wegen