Spanje, de pot verwijt de ketel ...

 

De Spaanse rechtsstaat
de pot verwijt de ketel ......

Met het receptje "Crema Catalana" van 24 mei hintte ik op hetgeen eind 2017 Puidgemont c.s. in Spanje is overkomen. 
Puidgemont vluchtte eind oktober 2017 met vier ministers van zijn regering naar België. Andere leden van zijn regering bleven in Spanje en werden gearresteerd. Op 27 oktober had het Catalaanse parlement de onafhankelijkheid van Catalonië uitgeroepen.

Belarus kaapt vliegtuig van Ryanair
Een vliegtuig van Ryanair op weg van Athene naar de Litouwse hoofdstad Vilnius kreeg van de Belarussische luchtverkeersleiding op zondag 23 mei te horen dat er een potentieel veiligheidsrisico aan boord was en dat het toestel moest landen op de dichtstbijzijnde luchthaven: Minsk (in Belarus!). 

Aan boord van dat toestel zat de journalist Roman Protasjevitsj, amper 26 jaar oud, 
die zich kritisch uitlaat over de Belarussische president Loekasjenko. Roman Protasjevitsj werd bij aankomst in Minsk opgepakt en het vliegtuig kon weer verder.

Spanje en de rest van de Europese Unie (ook ik) schreeuwen er schande van.  
Maar is het niet zo: "Verbeter de wereld, begin bij jezelf", een spreuk ooit bedacht door het Nederlandse katholieke Bond Zonder Naam, tegenwoordig Cordaid.    

Spanje dwingt Boliviaans regeringstoestel tot landing in Oostenrijk
De Boliviaanse president, Evo Morales, was op 3 juli 2013 met zijn regeringstoestel!!!, op de terugweg van Moskou naar zijn thuisland. Men dacht dat op dit toestel ook de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden zat.

Morales "ontvoerd door het imperialisme" in Europa
Nadat Frankrijk en Portugal geweigerd hadden het vliegtuig doorgang te verlenen mocht het toestel even aan de grond in Spanje om bij te tanken maar moest daarna vanuit Spanje rechtsomkeer maken richting Wenen.

Snowden bleek overigens niet op 'Morales' vliegtuig te zitten. Dat werd zowel door Boliviaanse als Oostenrijkse autoriteiten bevestigd. De Boliviaanse vicepremier Alvaro Garcia was furieus. 

Spanje vraagt België uitlevering Puidgemont
Het Spaanse parket wil Puigdemont vervolgen wegens rebellie, misbruik van overheidsgeld en opruiing en vroeg via een Europees aanhoudingsmandaat om zijn uitlevering (aan België), maar dit werd op 5 december 2017 ingetrokken. Hiermede kon Puidgemont en zijn 4 ministers weer gaan en staan in Europa waar zij wilden, behalve in Spanje.
Reden van deze intrekking is dat een aantal feiten waarvoor uitlevering was gevraagd niet strafbaar zijn in België en in Spanje dus buiten beschouwing dienen te worden gelaten bij een rechtsgang na uitlevering. 

Nieuw arrestatiebevel terwijl Puigdemont in Finland is
Op 23 maart 2018 werd een nieuw Europees arrestatiebevel uitgevaardigd terwijl Puigdemont op dat moment in Finland was.
Op de terugweg naar België, per auto, werd Puigdemont op 25 maart 2018, na het passeren van de Deense grens, in Duitsland gearresteerd.

Zo goed als zeker is Duitsland getipt door de Spaanse geheime dienst die de auto van Puigdemont vanuit Finland zou zijn gevolgd. Aanhouding in Finland, Zweden of Denemarken zou voor Spanje weinig opgeleverd hebben.  

Op 12 juli 2018 werd bekend dat het hooggerechtshof in Sleeswijk instemde met de uitlevering van Puigdemont wegens misbruik van overheidsgeld, maar niet!! wegens rebellie. Met dit vonnis kan Spanje dus weer helemaal niets en daarom trekt de Spaanse onderzoeksrechter Pablo Llarena het arrestatiebevel op 19 juli 2018 wederom in. Puigdemont kan zich hierdoor buiten Spanje weer vrij verplaatsen.

Zorgen over de Spaanse rechtsstaat en vrijheid van meningsuiting
Veel landen binnen de EU, waaronder zeker België en Nederland, maken zich grote zorgen over de Spaanse rechtsstaat. De kritiek op Spanje is vanwege de rücksichtslose aanpak, rondom Puigdemont c.s. niet van de lucht 
vanwege de toepassing van bepaalde wetsartikelen.
Volgens
critici wordt ook de vrijheid van meningsuiting in Spanje nodeloos ingeperkt.

Ondertussen blijft in Spanje het nationale arrestatiebevel van kracht en wordt Puigdemont verdacht van rebellie waarvoor men in ieder geval noch in België noch in Duitsland kan worden bestraft en doemt natuurlijk wel de vraag op of in Spanje de rechterlijke macht wel onafhankelijk is. 


Eind november 2017, kort na alle begin van het gedoe rondom Puigdemont, waren mijn echtgenote en ik in Madrid in een restaurant met wat Spaanse vrienden.

Als nagerecht had dit restaurant geen Crema Catalana (meer?), wel Crème Brûlée maar het was toch echt Crema Catalana wat we kregen.

27 mei 2021

Reacties

Populaire posts van deze blog

Huiseigenaren in Spanje slecht beschermd

Reacties op struikrovers op de Spaanse autosnelwegen

Groene, rode en blauwe lijnen op Spaanse wegen