Er moet nog veel water door de coronapas-rivier vloeien

Veel oppositie coronapaspoort
Wel kritiek maar weinig meedenken aan oplossingen 

Met grote verbazing heb ik de afgelopen dagen zowel via de Engelse, Duitse, Nederlandse en Belgische televisiezenders discussies gevolgd i.v.m. het corona-paspoort of zoals eerder genoemd door de Europese Unie het "Digital Green Certificate".  

Zoveel hoofden, zoveel zinnen

Zowel de voor- als tegenstanders deden hun zegje en er in de discussies doorgaans slecht naar elkaar geluisterd. De teneur in alle programma's is over het algemeen dat het corona-paspoort, of hoe het ook moge gaan heten, discriminerend zou zijn. 

Deens model coronapas met gratis sneltests
Denemarken heeft sinds dinsdag 8 april 2021 zijn coronapas, dus nu al bijna een maand. Dankzij die pas krijgen bepaalde immune personen toegang tot een groot aantal etablissementen. Het is het eerste land in de Europese Unie (EU) dat dit proces heeft geformaliseerd.

Denemarken bewijst met haar aanpak dat een coronapaspoort niet hoeft te leiden tot discriminatie tussen mensen die gevaccineerd zijn of (nog) niet.
Massale én gratis sneltests maken dat terrassen en restaurants er al weken bomvol zitten.


België
Mogen mensen die gevaccineerd zijn straks iets meer dan wie nog geen prik heeft gekregen in Belgi
ë?

Het advies dat de Belgische experten daarover uitwerken, laat al weer lang op zich wachten. 
De Brusselse regeringsleider Rudi Vervoort (PS) en Vlaams gezondheidsminister Wouter Beke (CD&V) willen hier een echt coronapaspoort invoeren, maar pas nadat iedereen de kans heeft gehad  om een vaccin te krijgen. Dat zou volgens Wouter Beke op zijn vroegst 11 juli zijn.
Maar vorige week liet het kabinet van federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke weten dat België tegen midden juni klaar zou zijn.

België neemt deel aan proef Europees vaccinatiepaspoort
België is één van de Europese lidstaten die zal deelnemen aan een eerste proef met het coronapaspoort. 
Met het certificaat, dat wordt afgeleverd door de lidstaten, zullen reizigers over de hele Europese Unie kunnen bewijzen dat ze gevaccineerd zijn tegen COVID-19, een recente negatieve PCR-test hebben afgelegd of immuniteit hebben opgebouwd na een besmetting met het virus.

Europese Unie
De Europese Commissie hoopt dat het paspoort-systeem op 1 juni operationeel kan worden voor de lidstaten die hun technische huiswerk op orde hebben. De andere zouden tegen het einde van die maand aansluiten. 

Volgens Frank Robben van de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid in België is de ontwikkeling van het corona-paspoort relatief eenvoudig.

Alle vaccinaties worden geregistreerd in Vaccinnet en de resultaten van PCR-tests in een gegevensbank die wordt beheerd door Sciensano.  

Nederland
Demissionair minister van volksgezondheid, welzijn en sport Hugo de Jonge wil het  vaccinatiepaspoort op 21 juni invoeren. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. De Jonge wil zich hiermee aansluiten bij de Europese Unie. Het vaccinatiepaspoort dient als toegangsbewijs voor evenementen en vakanties.

Het demissionaire kabinet wil begin juni een besluit nemen over het vaccinatiepaspoort.
De Tweede Kamer heeft daarna drie weken de tijd om zich over alle aspecten van het vaccinatiepaspoort te buigen. Zo wordt onder meer gekeken naar de technische ondersteuning en de opslag van de medische gegevens. 

In Nederland QR-codes als toegangsbewijs
Het corona-paspoort wordt ingevoerd in de Coronacheck-app. Hierin komen twee QR-codes te staan.
Deze QR-codes worden bij de ingang van een evenement en bij de grenzen van een EU-lidstaat gescand. Dus het vaccinatiepaspoort gaat ook binnen Nederland gelden, zo is de bedoeling.
Als je gevaccineerd bent dan krijg je een 'Digitaal groen certificaat'. Hiermee mag je zonder coronatest de grens oversteken.

Nederland en privacy
Er zal ook een binnenlandse code zijn die als testbewijs dienst doet bij evenementen. In Nederland is vooral de privacy van de gegevens onderwerp van discussie.
De Jonge schrijft dat de Europese eisen ervoor gaan zorgen dat de informatie aan de QR-codes wordt toegevoegd. De precieze invulling hiervan wordt nog besproken.

Nederlandse horeca
De Koninklijke Horeca Nederland, de KHN, heeft k
ritiek op testbewijs voor evenementen: 'We moeten het niet moeilijker maken dan in de supermarkt'. 
Ook is de KHN faliekant tegen sneltesten in de horeca voor mensen die geen corona-paspoort hebben. 

Met 
coronapaspoort vanaf juni weer welkom in Spanje
Fernando Valdés, de Spaanse staatssecretaris van Toerisme, zei onlangs bij de World Travel & Tourism Council in Mexico dat het land in mei mee zou doen aan een proef met wat in de volksmond het coronapaspoort heet.
Voorlopig staat Spanje zowel voor Nederland als België op code oranje hetgeen inhoudt voor Nederlanders alleen noodzakelijke reizen en voor Belgen dat reizen naar Spanje sterk wordt afgeraden, maar dus niet verboden is. Voor Spanje is een recente PCR-test nodig.
Voor degenen die per auto reizen hebben te maken met de Franse situatie. 
België meldt daarover en Nederland.

Kijk ook even uw reisverzekering nog na. Zie: Reisverzekeraars zetten deur op slot voor corona.

Lees ook: Gaat EU in op Spaanse wens
en: Komt corona-paspoort nog voor de zomer


5 mei 2021, 16.00 uur


Reacties

  1. Ik heb van Generalitat Valenciana een bewijs kunnen printen waarop staat dat ik gevaccineerd ben. Wat kan ik daar dan mee?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik denk niet dat dat als officieel bewijs kan dienen. Er staat gern foto op. Ik heb ern kaartje gekregen met beide vaccinatie-data erop en mijn naam in België. Op naam maar zonder foto, zonder id- nummer. Is zo ba te maken.

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Huiseigenaren in Spanje slecht beschermd

Reacties op struikrovers op de Spaanse autosnelwegen

Groene, rode en blauwe lijnen op Spaanse wegen