Inkomensdrempel speelt Britse pensionado's door Brexit op

Ook inkomensdrempel speelt Britten in Spanje parten
In 2020 waren er meer dan 360.000 Britten die in Spanje woonden. Maar veel Britse expats vertrekken of zijn al vertrokken vanwege complicaties die zijn ontstaan ​​na de Brexit.
Spanje 
is al jaren een van de ideale locaties voor Britse expats en is van oudsher voor Britten het populairste land ter wereld om met pensioen te gaan.

"Spaanse Britten" niet blij met Brexit

Dat Britten Spanje verlaten is een gevolg van de Brexit. De vrij eenvoudige regels die reizen binnen de Europese Unie gemakkelijk maakten gelden niet meer voor de Britten. Daarnaast is de Spaanse gezondheidszorg voor Britten minder toegankelijk geworden. 

Naast de Brexit-kwesties maken de Spaanse immigratieregels het ook moeilijk voor nieuwe Britse immigranten om permanent te kunnen blijven.

Waarom verlaten Britten Spanje? 
Sinds maart 2021 schrijven de Spaanse immigratieregels voor dat degenen die in Spanje willen wonen, een maandelijks inkomen van  2.151 Euro moeten hebben en voor iedere persoon ten laste 538 euro. Dus voor een echtpaar 2.689 euro. Een uitzondering zal worden gemaakt voor Britten die al in Spanje wonen.   

ETIAS-visum
Vanaf 2022 moeten Britten voor aankomst in Spanje in het bezit zijn van een ETIAS-visum ('European travel information and authorisation system'). Door de Brexit kunnen Britse burgers Spanje alleen bezoeken zonder visum voor maximaal 90 dagen in 180 dagen voor toeristische of zakelijke doeleinden.
Voor andere doeleinden is een visum noodzakelijk.

Britse gepensioneerden verkopen
"Veel gepensioneerde Britten beginnen te verkopen. Vroeger kwamen ze hier in september of oktober en bleven dan tot april/mei voor de zes maanden met beter weer", zegt Robert Barnhardt, vastgoedexpert met een makelaarskantoor in Fuengirola bij de Express.  
"Maar nu kunnen ze maar voor 90 dagen komen en ook veel van hen komen met hun eigen auto. De Spanjaarden worden nu behoorlijk streng op auto's met een buitenlands kenteken en vooral Britse auto's."

Voor Britten die hier wonen moet het rijbewijs worden omgezet in een Spaans rijbewijs.

Hoge boetes voor overschrijden verblijfsduur
In september werd bekend dat degenen van wie hun Spaanse verblijfsaanvraag was geweigerd, 15 dagen de tijd kregen om het land te verlaten. Zo niet dan werden ze beschouwd als illegale immigranten. 
De Spaanse krant The Local meldde dat boetes voor het overschrijden van de verblijfsduur variëren van € 501 tot € 10.000.

Waarom was Spanje voor Britten zo belangrijk?
Volgens gegevens die in 2017 zijn gepubliceerd door het Office for National Statistics (ONS), is iets meer dan een derde van de Britse burgers die in Spanje wonen 65 jaar en ouder.
Maar daar gaat dus volgens de onroerend goed experts de komende jaren verandering in komen.

Koopjes huizenmarkt in gebieden met concentratie aan Britten
In plaatsen waar veel Britten permanent wonen of een vakantiewoning bezitten zal de komende jaren een verhoogd aanbod van woningen zijn. Dit zal op zijn minst voelbaar tot 2023 en waarschijnlijk nog langer een enkele makelaar noemde zelfs tot 2025 en daarna.

4 november 2011

Reacties

Populaire posts van deze blog

Huiseigenaren in Spanje slecht beschermd

Reacties op struikrovers op de Spaanse autosnelwegen

Groene, rode en blauwe lijnen op Spaanse wegen