Spanje na België duur land om vastgoed te hebben

Tweede verblijven in het buitenland goudmijntje voor de Belgische fiscus
Spanje is na België het duurste land in de Europese Unie om vastgoed te kopen. 
Bij de aankoop van bestaand vastgoed is
de belasting in België een van de duurste landen. In Brussel en Waals Gewest bedragen de registratierechten 12,5% en in het Vlaams Gewest bedragen de registratierechten (voor een tweede verblijf) 10%.
 
In Nederland bedragen de registratierechten (overdrachtsbelasting) met ingang van 2021: Woningen, voor niet eigen bewoning, was 6% wordt 8%, voor eigen bewoning was 2% blijft 2% maar degenen jonger dan 35 jaar betalen deze belasting niet indien zij kopen voor eigenbewoning. Kopen twee partners voor ieder de helft en een van de twee is ouder dan 35 dan betaalt men 1% overdrachtsbelasting. Met ingang van 1 april 2021 is de koopprijs voor vrijstelling 400.000 euro daarboven betalen de jongeren 2%. 

In de meeste andere landen zijn de tarieven lager. In Frankrijk in veel departementen 5,09%, in Nederland binnenkort, voor niet eigen bewoning, 8% overdrachtsbelasting. 

Spanje is voor de overdrachtsbelasting (registratierechten) na België een duur land die naargelang de Spaanse regio tot 10% kan bedragen. 

Hoe zwaar belast België het bezit van een tweede verblijf
Vrijwel alle landen heffen belasting die vergelijkbaar is met de Belgische onroerende voorheffing. 

Maar België belast een tweede verblijf ook nog een keer via de jaarlijkse belastingaangifte, ook als u dat tweede verblijf alleen zelf gebruikt en nooit verhuurt. 

Andere landen belasten het eigen gebruik van een tweede verblijf niet nog eens. 

Spaans tweede verblijf in Belgische aangifte 
Uitzondering is Spanje. Heeft men een tweede verblijf in Spanje en men woont in België dan dient het tweede verblijf in uw Belgische belastingaangifte te worden opgenomen. 

Dat hoeft niet te betekenen dat men in België nog eens belastingen betaalt op het tweede verblijf, maar dat is toch indirect wel het geval.  Het kan wel het belastingtarief op uw overige inkomsten verhogen. Zie volgende alinea. 

Progressievoorbehoud België
In verband met vermijding dubbel belasting moet men bepaald buitenlands inkomen wel in de aangifte personenbelasting opnemen. Stel men heeft een belastbaar inkomen van 50.000 euro en buitenlands inkomen uit onroerend goed van 5.000 euro dan berekent de fiscus uw te betalen belasting uit over 55.000 euro. Dus de 5.000 euro tegen het tarief van 50% (schijf 4) en trekt vervolgens aan de onderkant 25% (schijf 1) van 5.000 euro af. Dus uiteindelijk betaalt men dus 25% van 5.000,- euro.

België belastingparadijs voor huisjesmelker
Wordt een tweede verblijf in België verhuurd dan zit men goed in vergelijking met andere landen. 

Wie in België aan een privépersoon verhuurt, betaalt alleen belastingen op basis van het kadastraal inkomen en dus niet over de ontvangen huurinkomsten.

De meeste landen belasten de werkelijk ontvangen huur en die moeten eigenaren van vastgoed in Spanje dus betalen aan de Spaanse fiscus.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Huiseigenaren in Spanje slecht beschermd

Reacties op struikrovers op de Spaanse autosnelwegen

Groene, rode en blauwe lijnen op Spaanse wegen