Zijn reisadviezen er om aan je laars te lappen

Waarom lappen mensen reisadviezen aan hun laars

Spanje zet grenzen open, maar Nederlands reisadvies is "oranje"

Spanje en ook Frankrijk zet grenzen open maar voor Nederland zijn deze landen nog steeds oranje. Dat betekent alleen noodzakelijke reizen, ook als je bent gevaccineerd.

Spanje opende haar grenzen vanaf 7 juni voor alle bezoekers die zijn ingeënt tegen het coronavirus. In Frankrijk ben je vanaf 9 juni weer welkom als je gevaccineerd bent, antistoffen hebt of een PCR-test kunt laten zien.

Voor mensen die afreizen naar een oranje gekleurd land kan dat, 
in geval van calamiteiten, gevolgen hebben in verband met de reisverzekering. De reisverzekeraars houden de deur op slot voor corona.

Reisadviezen zijn er niet voor niets
In veel Europese landen is sprake van een gestaag dalende trend maar dat betekent niet dat mensen de regels aan hun laars kunnen lappen. "We maken de reisadviezen niet voor niks. De cijfers bepalen uiteindelijk of een land van oranje naar geel mag gaan." Aldus een woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken in Nederland.

Waarom gaan we dan toch op vakantie als het nog niet mag
Waarom gaat de ene mens wel op vakantie naar een oranje gebied en de ander niet?
Volgens gedragswetenschapper 
prof. dr. A. (Arie) Dijkstra van de universiteit van Groningen zou dit te maken hebben met een lichamelijk, sociaal en psychologisch motief. 

Lichamelijke motief
Het lichamelijke motief is de dreiging die de vakantieganger voelt. Als je kwetsbaar bent voor het coronavirus, voel je meer angst om weg te gaan dan als je jong en gezond bent. Daarbij speelt ook mee hoe goed het gaat met de coronabesmettingen. "Gaat het goed, dan durven veel mensen een vakantie aan. Neemt het aantal besmettingen weer toe, dan zorgt dat ook voor meer dreiging en maken mensen andere keuzes."

Sociale motief
Het sociale motief heeft te maken met in hoeverre mensen in hun afweging denken aan anderen. "Kijk je vooral naar het risico dat je zelf loopt of denk je meer aan het gevaar dat anderen eventueel door jou lopen?" Een voorbeeld zijn mensen die gevaccineerd zijn. Zij lopen geen risico meer om zelf ziek te worden, maar of zij anderen kunnen besmetten is nog niet duidelijk. "Op dat punt maken mensen verschillende afwegingen."

Psychologische motief
Het psychologische motief is: wat betekent op vakantie gaan voor jou? Als je erg bang bent om het virus op te lopen, je niet graag je buurman of buurvrouw besmet en op vakantie gaan niet het belangrijkste voor je is, is volgens Dijkstra de keuze snel gemaakt. "Dan heb je maar een kleine motivatie nodig om je tegen te houden." 
Staat vakantie symbool aan opwinding en sociaal contact, dan maakt dat de keuze anders. "Voor sommige mensen is weggaan heel belangrijk."

Nog steeds:

Beter voorzichtig vandaag dan spijt morgen


Lees ook: de corona-dagkoersen met actuele informatie

Reacties

Populaire posts van deze blog

Huiseigenaren in Spanje slecht beschermd

Reacties op struikrovers op de Spaanse autosnelwegen

Groene, rode en blauwe lijnen op Spaanse wegen